Egészséges életet, európai színvonalú egészségügyet!

Budapest, 2016.04.07.  PM egészségügyi vonulása a parlament elé. © Martin Fejer/est&ost

Az uniós átlaghoz képest a magyarok sokkal rövidebb ideig élnek. Mindenkinek esélyt kell adni az egészséges, hosszú élethez.

  • Megelőzési programot vezetünk be: egészséges környezet, életmód és élelmiszer; kötelező szűrés mindenkinek
  • Jelentős béremelést adunk az ápolóknak és szakdolgozóknak
  • Nagymértékben bővítjük a kórházak eszközellátását, visszaszorítjuk a kórházi fertőzéseket
  • Lerövidítjük a várólistákat
  • Színvonalas és elérhető háziorvosi ellátást biztosítunk mindenhol

Gyere, csatlakozz és csináljuk meg! Mert mindenki számít!

Bővebben lejjebb.

Európai színvonalú egészségügyet! Támogasd a kezdeményezést, ha szerinted is fontos!Feliratkozom a hírlevélre

Szólj hozzá! Mondd el a véleményed!
EGÉSZSÉGES ÉLETET, EURÓPAI SZÍNVONALÚ EGÉSZSÉGÜGYET!

Az uniós átlaghoz képest a magyarok sokkal rövidebb ideig élnek. Mindenkinek esélyt kell adni az egészséges, hosszú életre – ezért a Párbeszéd egészségközpontú egészségügyet, betegközpontú betegellátást akar. Magától értetődőnek tűnik, pedig nem az: ma az egészségügy a betegségről, az ellátás pedig az intézményrendszerről szól. 

Az Orbán-kormány 2010 óta évente nagyjából négyszázmilliárd forintot vont el az ágazatból. Lerohasztották a kórházainkat, tönkretették az alapellátást, nem hajlandóak érdemi béremelést adni a dolgozóknak. Napjainkban többen halnak meg kórházi fertőzésekben, mint autóbalesetben, az orvos-elvándorlás miatt az is előfordulhat, hogy az évtized végére a magyarok felének nem lesz megfelelő ellátása. Be kell fejezni tehát ezt az ámokfutást, mert most már a betegek élete forog kockán!

Fordítsuk a feje tetejéről a talpára ezt a világot: tegyünk meg mindent az egészséges környezetért és életmódért, az ellátórendszert pedig szervezzük végre a betegek igényei köré! A Párbeszéd azt vallja, hogy mindenkinek, vagyoni helyzettől függetlenül joga van az egészséges élet lehetőségére, ha pedig megbetegszik vagy megsérül, a gyors, szakszerű és színvonalas ellátásra!

Visszaszorítjuk a kórházi fertőzéseket. Ehhez minden szakellátási intézményben garantáljuk az alapvető higiénés feltételeket, a szakembereknek pedig állandó továbbképzési lehetőséget biztosítunk. Az ÁNTSZ vizsgálatait nyilvánosságra hozzuk és biztosítjuk, hogy a feltárt hiányosságokat az intézmények a lehető leghamarabb képesek legyenek orvosolni.

A kormányzati propagandával szemben a mai napig igen hosszúak a kórházi várólisták, van, amikor egy egyszerű műtétre is egy évet kell várni. Ez kifejezetten veszélyes, ha valaki súlyos betegségben szenved. A Párbeszéd ezért nulla napos várólistát biztosítana daganatos betegségek esetén, és más területen is felszámolnánk az ellátórendszer teljesítményét tényezőket.

Visszaállítjuk az Egészségbiztosítási Felügyeletet. Ez korábban a betegek független panaszközpontjaként működött, valamint az ágazat működésének ellenőrzéséért is felelt. Szükség van egy olyan önálló és független intézményre, amely a betegeket és jogaik érvényesülését támogatja, amely az egészségügy működésének folyamatos ellenőrzését végzi, és amely segítheti a rendszer uram-bátyám viszonyainak megszűntetését. A kormány figyelmen kívül hagyja a betegjogokat, illetve a betegek ellátásával kapcsolatos jogszabályok gyakori megszegését. Márpedig megfelelő színvonalú ellátás csak akkor biztosítható, ha mindenki betartja a törvényeket, és ha a középpontba az intézményekkel szemben a beteg és annak jogai kerülnek. A tájékoztatástól a megfelelő kórházi étkezésig tehát minden jogot biztosítani és érvényesülésüket ellenőrizni kell.

Magyarország az egészségmegőrzés tekintetében elég rosszul áll. Kevés az ezzel kapcsolatos lakossági információ, a magyarok kevésbé figyelnek oda, hogy mit esznek, magas az alkoholbetegek száma, milliók dohányoznak és túlsúlyosak. A Párbeszéd az alapellátás szereplőinek, vagyis a háziorvosok és védőnők anyagi ösztönzése révén tenne a prevencióért. A kormány béremelésnek nevezett aprópénzekkel akarja kiszúrni az ágazatban dolgozók szemét. Nettó néhány ezer forintot akarnak soha nem látott mértékű béremelésként bemutatni. A Párbeszéd 50%-al emelné a szakdolgozók és a védőnők bérét, és ötödével a háziorvosi ellátás kiadásait.

A szegény településeken élők egészségi állapota rendkívül rossz. A probléma megoldását nehezíti, hogy az egészségügyi szolgáltatásokat csak korlátozottan tudják igénybe venni. Még ennél is rosszabb a helyzet a szűrővizsgálatok esetén. Egyrészt a lakosság nincs tisztában ezek fontosságával, másrészt sokuknak nincs lehetősége eljutni ezekre, mert távol vannak és nincs meg az ehhez szükséges közlekedési infrastruktúra. A Párbeszéd ezért mobil szűrővizsgálatok biztosításával fogja elérni, hogy a hátrányos helyzetű településeken élők életkilátásai javuljanak. A vizsgálatok és a prevenció fontossága miatt mediátorok alkalmazása is szükséges. A mediátorok a helyi alapellátás fontosabb szereplőivel együttműködve (orvos, védőnő) segítenék a helyi hátrányos helyzetű lakosság hozzáférését a különböző egészségügyi szolgáltatásokhoz. A mediátorok segítségével hidat építenénk a hátrányos helyzetű emberek és az egészségügyi intézmények között, mert ezek sokszor nem elérhetőek számukra, és éppen emiatt rendkívül rossz a hátrányos helyzetű térségekben a lakosság egészségügyi állapota. A védőnők számát is bővíteni kell, feladataik közé pedig beemelnénk, hogy a család minden tagját ellássák, a gyerekektől a nagyszülőkig.

Praxisközösségeket hozunk létre. A praxisközösségek lényege, hogy egy adott térségben együttműködés alakuljon ki a háziorvosi praxisok között, valamint hogy részévé váljon az alapellátásnak a prevenció is. Magyarországon a Svájci Alap támogatásával már elindult egy modellprogram, aminek az eddigi tapasztalatai igen jók. A praxisközösségekbe ráadásul a helyi egészségfejlesztési irodák, az önkormányzatok, illetve a helyi kisebbségi önkormányzatok is részt vesznek. A program így közelebb hozza egymáshoz a különböző intézmények szereplőit, valamint a lakosságot. A praxisok a szakellátás valamint a védőnők felé is nyitottá válnának, ez a rendszer szereplőitől folyamatos együttműködést kíván, mellyel a betegek ellátásának minőségét új szintre lehet emelni és a feladatok megosztása leveszi a terhet a szakemberek válláról is.

Iskolai/óvodai vitamin és egészségügyi – prevenciós programokat indítunk annak érdekében, hogy minél többen egészségtudatosan élhessék az életüket! Az egészségtudatos életmódért már a lehető legkorábban tenni kell! Ezért a Párbeszéd beleépítené az óvodai és iskolai képzésbe a prevenciós képzéseket. A magyarok egészségi állapota rendkívül rossz és ez különösen igaz a szegény, valamint a roma népesség esetében. A programot a Párbeszéd a civil szervezetekkel közösen alakítaná ki.

A jelenlegi rendszerben a betegéletutak szabályozása rendkívül hiányos. A Párbeszéd ezért mindent megtenne annak érdekében, hogy egyszerűsdjön a rendszer és így a betegek a megfelelő ellátásban részesülhessenek. A Párbeszéd szerint rendkívül fontos lenne az úgynevezett „patient care” szemlélet beemelése a betegellátásba. Ennek lényege, hogy a beteg az ellátás mellett megfelelő információt kap, valamint a szakemberek figyelembe veszik a betegek egyéni igényeit. Ennek rendkívüli jelentősége van, többek között a rehabilitáció esetében.

A kórházi teljesítményvolumen-korlát jelenlegi rendszerét felszámoljuk és civilekkel, szakértőkkel egy olyan rendszert alakítunk ki, mellyel a kórházak a mennyiségi ellátás mellett minőségi szolgáltatásokat is tudnak majd nyújtani. A homogén betegcsoportok rendszere lobbiérdekek mentén alakul ezért ehelyett is új rendszer kialakítása szükséges.

A magyar lakosság egészségi állapotára komoly hatással van a szállópor-koncentráció. Az elmúlt években többször is előfordult például a fővárosban, hogy ez a mutató az egészségügyi határérték fölé kúszott. A Párbeszéd ezért mindent megtenne a szállópor-koncentráció csökkentése érdekében.

Újra alkotmányba foglaljuk a legmagasabb szintű egészségügyi ellátáshoz való jogot. Ez ugyanis rákényszeríti a mindenkori kormányt arra, hogy a lehető legjobb színvonalú ellátást biztosítsa minden beteg számára!

 

Gyere, csatlakozz és csináljuk meg!

Mert mindenki számít!