Alapjövedelem: vége a nincstelenségnek és a megalázóan alacsony fizetéseknek!

Alapjövedelem

Mindenkinek jár a létbiztonság, minden alulfizetett dolgozónak jár a magasabb bér.

  • Havi 50 ezer forint a felnőtteknek, 25 ezer a gyerekeknek, nettó 105 ezer forint minimál- és 200 ezres átlagbér
  • A közétkeztetéssel felszámoljuk a gyerekéhezést
  • A beteg családtagok ápolását kiemelten támogatjuk

Gyere, csatlakozz és csináljuk meg! Mert mindenki számít!

Bővebben lejjebb.

Ha szerinted is meg kell emelni az alacsony béreket, és fel kell számolni a létbizonytalanságot, írd alá!Feliratkozom a hírlevélre

Szólj hozzá! Mondd el a véleményed!
ALAPJÖVEDELMET!

Ma Magyarországon csak a kiváltságos keveseknek adatik meg az anyagi biztonság nyugalma. Az emberek háromnegyede (72%, Eurostat) nem tudna kifizetni egy hirtelen jött, pártízezer forintos kiadást. Milliók élnek napról napra vagy hónapról hónapra; sokaknak szinte semmije sincs, mások okkal aggódnak azon, hogy elveszítik a kevéske jövedelmüket, vagy hirtelen meginog a létalapjuk.

Nem csoda, hogy a magyarok tömegei félnek a holnaptól; feszültek, stresszesek, frusztráltak. A reményvesztettek országa lettünk, ahonnan – megunva a jövőtlenséget – százezrek vándorolnak ki, és ahol milliók adták fel a reményt, hogy a sorsuk valaha jobbra fordulhat.

Sokan éreznek dühöt és irigységet is, hiszen azt látják, hogy az elmúlt két és fél évtizedben néhány ezer ember kezében hatalmas vagyonok halmozódtak fel – sokszor érdemtelenül, vagy egyenesen törvénytelenül. És azt is látják, hogy mindegy, ki milyen keményen küzd, ha az életkilátásokat alapvetően az határozza meg, ki hova születik.

Érthető, hogy megszűnt a bizalom a hatalmi elit felé, amely hagyta, sőt, támogatta egy ilyen igazságtalan, az embereket kiszolgáltatottá tévő rendszer kialakulását. Ezért számolhatták fel érdemi ellenállás nélkül a harmadik köztársaságot, és ezért kell a negyediket erős szociális alapra építeni.

Egy olyan országban, ahol mindenki számára adott az alapvető létbiztonság, ahol az előrejutás szorgalom és tehetség kérdése, ahol nincsenek irritáló egyenlőtlenségek, ott az emberek boldogabbak és egészségesebbek, jobban teljesítenek a gyerekek az iskolában és a felnőttek a munkában, több a bizalom és kevesebb a bűnözés, erősebb a szolidaritás és a demokrácia.

Mi, a Párbeszéd közössége egy ilyen országban szeretnénk élni, ezért dolgoztuk ki és képviseljük következetesen az Alapjövedelem programját (alapjovedelmet.hu).

Az Alapjövedelem egyszerre teremt létbiztonságot mindenkinek és jelent béremelést az alulfizetett dolgozóknak. Az Alapjövedelem elvével a felnőtt magyarok 76%-a egyetért (Republikon, 2016 május).

Kiszámoltuk: az állami bevételek és kiadások radikális újragondolásával garantálható minden felnőttnek egy havi 50 ezres, minden gyereknek havi 25 ezres járandóság, miközben a nettó minimálbér 105 ezer, a nettó átlagbér havi nettó 200 ezer forintra emelkedne.

Az Alapjövedelem bevezetésével felszámolhatjuk a nincstelenséget, harmadával csökkenne a létminimum alatt élők száma, továbbá megugranak az alacsony és közepes jövedelmek.

A jövedelmek átcsoportosításával nő a vásárlóerő és így a gazdasági aktivitás, illetve jelentős forrás áramlik a hátrányos helyzetű kistérségekbe.

A kereslet erősödésével és a változatlan bérköltség mellett megugró nettó fizetésekkel javul a magyar mikro- kis- és középvállalkozások helyzete.

Az Alapjövedelem által kiváltott, kisebb összegű támogatások megszűnése jelentős adminisztratív terhektől szabadítja meg a központi kormányzatot és a helyi önkormányzatokat; az így felszabaduló munkaerő pedig a társadalmi szolgáltatások fejlesztésében hasznosulhat.

A feltétel nélküli Alapjövedelem bevezetésével a a legsérülékenyebb csoportok – mélyszegénységben élők, kistelepüléseken lakók, gyereküket egyedül nevelők, betegséggel vagy fogyatékossággal élők, analfabéták és alacsony végzettségűek – helyzete javul a legjobban, akik ma sokszor nem kapják meg az őket megillető támogatásokat sem.

De személyes anyagi helyzetét tekintve ötből négy ember jól jár az Alapjövedelem bevezetésével, és közvetve mindenki, az egész társadalom nyertese lesz az Alapjövedelem rendszerének.

Az Alapjövedelem Magyarországon akár egyik évről a másikra bevezethető; a Párbeszéd azonban ennél messzebbre is tekint. Az Európai Unió megerősítésével, részben közös adó- és szociálpolitikával reálissá válik egy uniós alapjövedelem megteremtése is – ebben a Párbeszéd szövetségesei az Európai Parlamentben képviselettel rendelkező zöld és (új)baloldali pártok (bővebben ld. 11. pont).

Minden pozitív hatása mellett is ki kell mondanunk: az Alapjövedelem nem csodaszer. Van két olyan élethelyzet, amely az Alapjövedelem bevezetése esetén is jelentősen növeli a szegénységi kockázatot: az egyik a gyermekvállalás, a másik az, ha a családban valaki tartós betegséggel vagy fogyatékossággal él, különösen, ha emiatt folyamatos ápolásra szorul.

Ezért az Alapjövedelem programját ezen a két területen további intézkedések egészítik ki. A szegénységben élő gyermekes családok számára különösen fontos az élhető, egészséges otthon (ld. 2. pont), az esélyteremtő iskola (ld. 4. pont), és az, hogy a gyermekek minden nap egészséges, tápláló meleg ételhez jussanak. A Párbeszéd eddig is keményen küzdött a gyermekéhezés felszámolásáért, és az Alapjövedelem bevezetése után is ragaszkodunk hozzá, hogy a rászoruló gyermekek a közétkeztetési rendszeren keresztül ne csak iskolaidőben, hanem hétvégén és az iskolai szünetek idején is megfelelő ellátáshoz jussanak.

A betegséggel és fogyatékossággal küszködő emberek és családok számára segítséget jelent az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés javítása (ld. 5. pont) és a munkán keresztüli beilleszkedés támogatása (ld. 3. pont) mellett az, hogy a valóban állandó otthoni ápolást és ellátást igénylő hozzátartozók gondozását munkaviszonyként ismerjük el, ennek minden jogi és anyagi következményével.

 

Gyere, csatlakozz és csináljuk meg!

Mert mindenki számít!